Umeå FC och IFK Luleå delade broderligt på poängen i höstupptakten. Norrlandsderbyt på Skogsvallen slutade 2-2 (1-2).
– Det är en svår bortamatch och vi tar en poäng, sa Andrée Jeglertz efter matchen.

I helgen sparkade höstsäsongen igång för division 1 Norra och under måndagen stängdes första omgången med Norrlandsderbyt mellan Umeå FC och IFK Luleå. Trots skillnaden i tabellen (Umeå FC 2:a, IFK Luleå sist) så hade nog alla förväntat sig en tät och jämn match, det brukar bli det dessa lag emellan och detta var inget undantag.

Däremot så fick Umeå FC en drömstart. Redan efter fem minuters spel så sköt Erik Lundström in 1-0 efter att den tidigare UFC-målvakten Vladimir Sudar felbedömt skottet. Det dröjde dock inte särskilt länge innan kvitteringen kom. Sebastian Sandlund fick på en bra halv-volleyträff just utanför straffområdet och Yann Fillion var chanslös.

Om det gick snabbt mellan Umeå FC:s ledningsmål och IFK Luleås kvitteringen så var det ingenting i jämförelse med tidsaxeln mellan 1-1 och 1-2. Det tog Umeå FC två passningar och en lobb för att återta ledningen. Jens Stigedahls längre passning hittade Alexis Bbakka som likt i vårmötet lagen emellan lobbade över en utrusande Vladimir Sudar.

Umeå FC fick sedan en jättechans att utöka ledningen till 3-1 men Mikael Wikströms skott blockerades av en Luleå-försvarare.

Istället kom Luleå tillbaka i slutet av den första halvleken och satte Umeå FC på prov, framförallt efter några farliga fasta situationer. Umeå FC kunde dock hålla undan och gå in i paus med en 2-1-ledning.

Men den ledningen skulle dock bli kortvarig. Bara sex minuter in i den andra halvleken kvitterade IFK Luleå och Keaton Isaksson efter att hans skott styrde på en UFC-försvarare och letat sig in bakom Yann Fillion.

Den andra halvleken i stort präglades mycket av kamp och det skapades inte några stora målchanser frånsett de sista minuterna. Alexis Bbakka fick två bra lägen men i det första läget kom han för långt ut från målet och skottvinkeln försvann. Sista läget var snarlikt det mål han hade gjort tidigare i matchen men lobben gick över.

Andrée Jeglertz efter matchen:
– Det blev som väntat en tuff match. Vi startade matchen bra och ägde första halvleken. Vi hade bra tålamod och varierat anfallsspel. Men vi hade lite problem på deras tidiga inlägg samt fasta situationer men jag tycker att vi ledde rättvist i paus, sa Jeglertz efter matchen.
– I andra tillåter dem oss ha mycket boll men de har hela tiden 8-10 spelare bakom bollen och vi hotar inte deras backlinje lika mycket. När vi också tappar boll på fel ställen åker vi på flera farliga omställningar. De gör också mål på ett sådant sätt.
– Det är en svår bortamatch och vi tar en poäng. Det är viktigt att vi analyserar vår prestation på rätt sätt och inte är för besvikna över den och resultatet.
-Det blir en tuff och lång höst och denna poäng på bortaplan kan bli väldigt viktig för oss. Nu kommer vi hem igen och ska göra allt för att ta tre poäng mot Sollentuna på söndag.

IFK Luleå – Umeå FC 2-2 (1-2)
Målen: 0-1 (5) Erik Lundström (Alexis Bbakka), 1-1 (15) Sebastian Sandlund, 1-2 (16) Alexis Bbbaka (Jens Stigedahl), 2-2 (51) Keaton Isaksson
Varningar: IFK Luleå: Keaton Isaksson, Barzan Jamshidi, William Olausson Umeå FC: Modou Lamin Sillah, Jens Stigedahl
Publik: 980 på Skogsvallen
Så spelade Umeå FC:
Yann Fillion
Zach Sukunda (ut 61), Modou Lamin Sillah, Dillan Ismail, Jens Stigedahl
Erik Lundström, Jens Sjöström (ut 59), Yoon Soo-Yong, Felix Adjei
Mikael Wikström, Alexis Bbakka
Ersättare: Felix Marklund, Henrik Millbert (in 61), Isaac Freitas da Silva (in 59), Måns Sundström, Mubiru Yahaya, Anton Eriksson, Tobias Sandström