Det bjöds på bra spel, tre vackra mål och en straffräddning när Umeå FC komfortabelt besegrade IFK Luleå med 3-0 under lördagen.
– Detta var en bra värdemätare för oss där vi visade att vi är på rätt väg. När vi spelar som bäst är vi på en väldigt hög nivå, sade Andrée Jeglertz efter matchen.

Men Umeå FC höll på att få en mardrömsstart av matchen då Luleås Tetteh Komey slet sig lös i inledningen och tvingade Felix Marklund till en kanonräddning. Istället gjorde för dagen glödhete Alexis Bbakka 1-0 efter ett mönsteranfall. Felix Adjei och Erik Lundström väggspelade först ute på vänsterkanten och sedan mötte Bbakka Adjeis fina inspel och stötte in ledningsmålet.

Bara minuter senare var det nära att Mikael Wikström utökade ledningen då han tunnlade två försvarare i en kontring för att sedan försökt lobba över Vladimir Sudar i Luleå-målet men bollen gick tätt över ribban.

Umeå FC låg tätt i sitt försvarsspel samtidigt som att man kontrade sylvasst. Man tvingade Sudar till två vassa räddningar innan haltidsvilan när nämnde Wikström var framme igen men även Dillan Ismail var nära efter en flygande kontring.

Luleå fick bra press på hemmalaget i inledningen av den andra halvleken då man bland annat prickade överliggaren efter en hörna. I den 68:e minuten skulle man få en ännu bättre chans att kvittera då domaren dömde straff men Marklund stod för en fenomenal räddning nere vid sin högra stolprot.
Istället kunde Umeå FC utöka sin ledning till 2-0. Även detta efter ett fint anfall. Testspelaren Yoon Soo-Yong hade letat sig långt ner i Luleås straffområde och spelade snett-inåt-bakåt till Alexis Bbakka som hoppade över bollen och bakom honom fanns Simon Mårtensson som enkelt rullade in 2-0.

Sju minuter senare kom också 3-0. Återigen var det Yoon som hittade Simon i straffområdet men den här gången räddade Sudar men inte bättre än att Axel Fällman kunde peta in returen. Umeå FC hade fina lägen att göra både 4 och 5-0 men ribban och Sudar förhindrade det.

Andrée Jeglertz efter matchen:
– Det var skönt för laget att de delar vi jobbat med under veckan fungerade på ett tillfredsställande sätt. När vi alla följer den spelidé vi har och agerar i den tillsammans samt jobbar på våra relationer på plan så har vi stora möjligheter till ett bra år.
– Anfallsmässigt är jag framförallt nöjd med våra forwards samarbete, framförallt i djupledsspelet, men också vår tydlighet generellt sätt i vårt anfallsspel.
– Försvarsmässigt har vi perioder då vi hamnar under press och vid dessa tillfällen måste vi bli bättre på att styra motståndaren åt det håll och de ytor vi vill, för att undvika målchanser mot oss. Laget hängde dock ihop bra under hela matchen och det är en bra förutsättning för ett kompakt försvarsspel.
– Det var också skönt för laget att vi besegrade en seriekonkurrent som vi för en månad sedan förlorade mot.
– Nu fortsätter utvecklingsarbetet under kommande vecka med bl.a två matcher mot Täfteå (onsdag) och Östersund (lördag).

Umeå FC – IFK Luleå 3-0 (1-0)
Målen: 1-0 (8) Alexis Bbakka (Felix Adjei), 2-0 (76) Simon Mårtensson (Yoon Soo-Yong), 3-0 (82) Axel Fällman (Simon Mårtensson)
Så spelade Umeå FC:
Felix Marklund
Henrik Millbert (ut 84), Emmanuel Okine (ut 73), Dillan Ismail, Zach Sukunda (ut 65)
Oscar Sandström (ut 73), Yoon Soo-Yong, Erik Lundström, Felix Adjei (ut 65)
Mikael Wikström (ut 46), Alexis Bbakka
Ersättare: Yann Fillion, Felix Forsgren, Modou Lamin Sillah (in 73), Isaac Freitas da Silva (in 73), Axel Fällman (in 65), Jens Stigedahl (in 65), Måns Sundström, Mubiru Yahaya, Anton Eriksson, Albin Bäckström (in 84)