Efter en månads provspel är nu försvararen Zachary Sukunda klar för Umeå FC. 21-åringen har skrivit på ett ett-årskontrat med klubben.

Den 21-åringe kanadensaren Zachary Sukunda, även kallad Zach, har varit och provspelat med Umeå FC en månads tid och även spelat två matcher (GIF Sundsvall och Morön BK). Nu är han och klubben överens om ett ett-åravtal.
– Från första dagen jag anlände så har jag bara haft en positiv känsla, om det så är på fotbollsplanen eller omklädningsrummet. Alla spelare och ledare är väldigt bra.
– Jag tror vi kommer ha en bra säsong och personligen tror jag att jag aldrig har varit i en grupp som har så bra lagsammanhållning.

Zach kommer senast från Montreal Impacts som tillhör USL och han har spelat mot flera stora namn.
– Under min tid i Montreal fick jag chansen att spela mot tex. Alessandro Nesta, Marco di Vaio och Dider Drogba. Det är klart att det var häftigt.
– Annars började min fotbollskarriär i min hemstad Ottawa där jag spelade till jag var 16 år. Under några år hade Bernard Turpin, medlem i AJ Auxerre tränarstab, scoutat mig och 2011 signade jag ett ett-årskontrakt med dom. Efter det året valde jag att flytta hem till Kanada och signade för Montreal Impact Academy. Jag spelade två år med akademin innan jag fick ett proffesionellt kontrakt.
– Efter förra säsongen valde jag och lämna Montreal. Jag ville testa nånting nytt och känner att jag gjorde rätt val då jag nu är här i Umeå och Umeå FC.

Han beskriver sig själv främst som en ytterback men kan även spela på mittfältet.
– Jag tycker att det är svårt att beskriva sig själv men om jag ska säga nånting jag är bra på så är det att jag har en bra ”vision”, att jag ger energi till laget och att jag känner mig säker med båda fötterna.
– Jag ser mig även som en bra ledare som kommunicerar bra med mina lagkamrater.

Nu ser han fram emot säsongen som kommer i sin nya miljö.
– Mitt mål är att spela många minuter, att få matcher under mitt bälte. Jag vill bevisa vilken fotbollsspelare jag är under den här säsongen.
– För laget så tycker jag att vi har spelarmaterialet, mentaliteten och tränarstaben för att ligga i toppen av tabellen. Så jag ser fram emot säsongen.

Andrée Jeglertz om Zachary Sukunda:
– Med Zach får vi en allround spelare som är trygg med boll i alla situationer, kan använda båda fötterna samt kan spela både ytterback och central mittfältare. Han har också ett stort intresse av att utvecklas och då passar han bra i vår miljö.