På lördag ställs Umeå FC mot allsvenska GIF Sundsvall.
– Framförallt vill jag att vi utvecklar de saker som inte var tillräckligt bra mot Luleå, det är detta vi fokuserat på under de senaste veckorna, säger Andrée Jeglertz.

Umeå FC:s försäsong rullar vidare och på lördag väntar norrlandskollegan GIF Sundsvall ute på Norrporten Arena.
– Jag vill se att vi har mod och beslutsamhet att testa våra idéer och kvalitéer även mot ett allsvenskt motstånd, menar Jeglertz.

Hittills har Umeå FC spelat två träningsmatcher under försäsongen och båda har slutat med förluster (VPS 0-1 och IFK Luleå 1-3).
– I VPS gjorde vi en ganska bra match försvarsmässigt men förlorade på ett självmål i slutet. Anfallsspelet var dock otydligt och för korta anfall, säger Jeglertz och fortsätter:
– Mot Luleå gjorde vi en försvarsmässigt dålig insats, framförallt som lag. Vi agerade för mycket en och en och vi hade ett alldeles för otydlig försvarsspel som lag. Anfallsspelet var bättre på flera punkter, framförallt uppspelsfasen men tyvärr skapade vi lite för få chanser samt gjorde vi inte mål när läge begavs.
– Det är viktigt för oss att identifiera vad är det som krävs för att vinna en match, både mot lag i samma serie, högre eller lägre. Man måste agera både offensivt och defensivt som lag för att nå framgång.

Hur vill du att ni agerar på lördag?
– Anfallsmässigt vill jag att vi är tydliga i vår spelide, vilket innebär rätt utgångspositioner samt att vi följer den matchplan vi satt. Vi kommer lägga extra fokus på tålamod för att nå rätt tillfälle i speluppbyggnaden för att hitta spelare i attraktiva ytor, spelvändningar både i backlinje och på mittfält samt fler löpningar i djupled från forwards och mittfält.
– Försvarsspel måste vi försvara mer som ett lag, kompaktare enhet. Viktigt också att ha vi är medvetna om att vi möter en bra motståndare och vi tillåter dem ha boll i de ytor som är ok för oss. När vi vinner boll ska vi vara ännu tydligare med vad vi vill göra den första sekunderna direkt efter bollvinst.

GIF Sundsvall blir det andra laget från en högstaliga som Umeå FC möter under försäsongen. En viktig erfarenhet menar Jeglertz.
– Jag tror det är viktigt för lag med ambitioner att alltid spela 25% av träningsmatcherna mot lag från en högre serie. Det ger oss och varje spelare en vägledning vad vi kan tänkas sakna för att befinna sig på en högre nivå. Dock måste förväntningarna ligga i paritet med detta, när vi analyserar de delar i matchen som vi behöver för att göra en bra säsong i division 1.

Hur ser truppläget ut?
– Alla spelare är spelbara utom Simon (Mårtensson), Lukas (Adolfsson) och Oskar Sandström. Yanku Marrah är hemma i Stockholm av privata skäl. Det går lite förkylningar i laget så hoppas det inte blir fler sjuka innan matchdags. Glädjande att Jens Sjöström är tillbaka i träning och kommer eventuellt att få några minuter i matchen också. En viktig spelare för denna gruppen, både på och vid sidan om planen.

Får vi se några provspelare?
– Ja eventuellt, men vi tar beslut om detta under dagen.

Truppen mot GIF Sundsvall:
Yann Fillion
Felix Forsgren
Felix Marklund
Henrik Millbert
Dillan Ismail
Modou Lamin Sillah
Isaac Freitas da Silva
Axel Fällman
Erik Lundström
Mikael Wikström
Felix Adjei
Jens Stigedahl
Måns Sundström
Alexis Bbakka
Jens Sjöström
Mubiru Yahaya
Anton Eriksson
Emil Johansson (UFC Akademi)
Tom Nyama (testspelare)
Zach Sukunda (testspelare)

GIF Sundsvall – Umeå FC
Lördag 4/3 kl 16.00
Norrporten Arena