Målvakten Yann Fillion, 21, är klar för Umeå FC. Han lånas in från den schweiziska andraliga-klubben FC Zürich över säsongen 2017.

Han har varit och tränat med Umeå FC i tre veckor och idag blev det klart att den 185 cm långe målvakten Yann Fillion lånas in från FC Zürich. Låneavtalet sträcker sig över säsongen 2017.
– Vi som grupp har verkligen potentialen att göra något intressant den här säsongen. Det är fortfarande tidigt på försäsongen och jag tror att tränaren fortfarande letar efter de sista pusselbitarna men överlag tycker jag att det ser väldigt lovande ut där de yngre spelarna visar framfötterna, menar Yann och tillägger:
Givetvis finns det saker rent taktiskt som vi måste jobba på men vi har god tid på oss innan tävlingssäsongen drar igång.

Under tiden han har varit här har han även hunnit bekanta sig med staden och han stortrivs.
– Det var definitivt en kulturkrock när jag först kom hit. Jag är van med stora städer. Zürich är den minsta staden jag bott i och de har ändå ett invånarantal på ca en miljon människor. Men jag har vant mig med Umeå och jag har älskat varenda sekund jag tillbringat här. Allting är väldigt nära och alla är extremt hjälpsamma.

Yann Fillion är ursprungligen från Ottawa, Kanada och började sin fotbollskarriär som 5-åring. När han var 16 år flyttade han till Montreal för spel i Montreal Impact. Efter tre säsonger i den kanadensiska klubben skrev han ett 5-årsavtal med schweiziska FC Zürich.
– Jag flyttade till Schweiz i juni men efter några månader fick jag en fraktur i armen som behövdes opereras. Jag sökte speltid och jag kom i kontakt med en agent som tog mig hit. På den vägen är det, berättar Yann.

Då undrar man ju givetvis varför en kanadick valde fotboll som sport istället för Kanadas nationalsport hockey.
– Jag spelade hockey väldigt länge, nästan 10 år. Men tillslut kom jag till en punkt i livet då jag var tvungen att välja och fotboll låg mig närmast hjärtat. Det är nånting med känslan varje gång du går in i en fotbollsmatch som är svår att beskriva, det är det bästa känslan i världen. Jag har aldrig ångrat mitt beslut.

Hur beskriver du dig själv som målvakt?
– Jag tycker att min stil påminner om Manuel Neuers, men än så länge är jag väldigt långt ifrån hans nivå haha!
Jag gillar att vara inblandad i spelet, kan komma snabbt ut från linjen och gillar att plocka inlägg när det finns läge. Jag ser mig själv som en bra ledare och en målvakt som kan styra spelarna framför mig.

Nu blir det en tuff fight om ”förstaspaden” med de andra två målvakterna Felix Forsgren och Felix Marklund. Men Yann menar på att alla tre lär av varandra och att stämningen mellan alla är på topp.
– Jag tycker hela målvaktsgruppen är grym. Alla är väldigt seriösa men väldigt lätta att ha och göra med. Vi alla har våra styrkor och svagheter så vi kan lära mycket av varandra.
Sedan har Kim (Eriksson, målvaktstränare) mycket erfarenhet och jag tror definitivt att han kan ta mig till nästa nivå. Han brinner verkligen för det här och jag är glad att få jobba under honom, säger Yann.

Nu ser Yann fram emot den kommande säsongen.
– Jag vill givetvis bidra till att laget blir bättre. Att ta steget upp skulle givetvis vara det perfekta scenariot men säsongen är lång och tuff så vi får se vad som händer.
För personlig del så vill jag skaffa mig erfarenhet som jag kan ta med mig tillbaka till Zürich och konkurrera om speltid där, förhoppningsvis i Swiss Super League (högstaligan). – I början av säsongen vill jag känna att jag är tillbaka i det slag jag var innan jag fick min skada men mest av allt så vill jag känna att jag njuter av min fotboll. I slutändan är det det som räknas, avslutar Yann.

Andrée Jeglertz om Yann Fillion:
– Med Yann får vi en annorlunda målvakt än de vi har. Hans kvalitéer kompletterar Felix och Felix kvalitéer. Yann har även ledaregenskaper som hjälper oss under träningar och matcher. Även hans erfarenhet från internationell fotboll kommer både de övriga målvakterna samt utespelarna få nytta av.