På lördag åker Umeå FC upp till Luleå för möte med seriekollegan IFK Luleå.
– Vi har under de senaste tre veckorna jobbat med vår spelidé med fokus på vissa moment vi inte lyckades fullt ut med i matchen mot VPS. Dessa tidiga matcher är vägledande för hur och vad vi planerar i vår fotbollsträning under januari till mars, säger tränare Andrée Jeglertz inför mötet med IFK Luleå.

I årets första match blev det förlust mot VPS Vaasa (0-1). Till mötet med IFK Luleå på lördag vill Jeglertz framförallt se ett tydligare anfallsspel från Umeå FC:s sida.
– I matchen mot Luleå vill vi bli tydligare i vårt öppningsspel; vilka utgångspositioner vi har, attraktiva ytor vi söker samt vilka val vi gör. För att lyckas med detta krävs mer tålamod i speluppbyggnaden genom bland annat fler vändningar i backlinjen och på mittfältet, menar han.

Han vill även se en förbättring i försvarsspelet.
– Försvarsmässigt möter vi troligtvis ett lag som öppnar spel med tre backar och mot detta måste vi lära oss att vinna bollen högre upp i plan. Vårt lägre försvarsspel var bra i Vasa men förmågan att störa motståndaren tidigt klarade vi inte. Detta vill jag att vi jobbar med nu, säger han och tillägger:
– Vi vill också bli tydligare i vårt omställningsspel; från försvar till anfall. Framförallt de långsamma omställningarna, där vi behöver spela oss ur trånga lägen och bevara bollen inom laget längre i en ny yta.

Resan till Vaasa gav också utrymme för gruppen att internt bestämma hur man ska uppträda som Umeå FC-spelare. Något som nu ska visas upp på fotbollsplanen.
– Under Vasa-resan sammanställde vi också vilka värderingar vi bör agera efter samt vilket beteende vi önskar se hos varandra. Detta förväntar jag mig också att vi lever upp till i denna match.

Umeå FC åker med 20 spelare till Luleå, det inklusive tre testspelare. Det handlar om målvakten Yann Fillion och försvararna Felix Wikingsson och Sebastian Helgesson. Saknas gör Jens Sjöström, Simon Mårtensson, Lukas Adolfsson, Yanku Marrah, Oscar Sandström och Anton Eriksson.
– Jens Sjöström är på väg tillbaka och börjar troligtvis med boll nästa vecka. Simon har också börjat trappa upp träningsintensiteten efter sin överbelastning och Lukas har 2,5 vecka kvar innan han är tillbaka fullt i träning efter sina baksideproblem samt armfraktur. Yanku Marrah är hemma i Stockholm av privata skäl.
– Oskar Sandström är sjuk och Anton Eriksson spelar med sitt länslag i Sundsvall.

Två stycken Akademi-spelare, Yoel Embaye och Ajvan Bassami, är också med i truppen.
– En del spelare är inte klara att spela 90 minuter och därför ser vi tillfället att ge några test- och Akademispelare möjlighet att visa upp sig i denna match.
– Jag hoppas att vi får ett bra test med många svar och nya frågor som ger oss riktlinje inför kommande veckors träning innan nästa match mot GIF Sundsvall i början av mars, avslutar Jeglertz.

Truppen mot IFK Luleå
Yann Fillion (testspelare)
Felix Marklund
Felix Forsgren
Henrik Millbert
Felix Wikingson (testspel)
Lamin Sillah
Dillan Ismail
Viktor Björk
Jens Stigedahl
Måns Sundström
Erik Lundström
Isaac Freitas
Axel Fällman
Felix Adjei
Sebastian Helgesson (testspelare)
Ajvan Bassami (Umeå FC Akademi)
Mubiru Yahaya
Yoel Embaye (Umeå FC Akademi)
Alexis Bbakka
Mikael Wikström

IFK Luleå – Umeå FC
Lördag 11/2 kl. 14.00
Arcushallen

Ni följer matchen via Umeå FC:s twitterflöde (@umeafc).