Då var den första matchen under 2017 spelad. Det blev en 1-0-förlust mot VPS Vasa efter att hemmalaget avgjort matchen med tio minuter kvar att spela.
– Matchen gav oss en möjlighet att möta den nivån som vi hoppas vi själva befinner oss på om något år. Nu gäller det att ta tillvara på våra erfarenhet och använda den i våra kommande träningar inför framtiden, säger tränare Andrée Jeglertz.

Umeå FC inledde sitt matchande 2017 på andra sidan kvarken. Allfinska VPS Vasa, 4:e lag i finska högstaligan under 2016, stod för motståndet i inomhusarenan Fennia Arena. Umeå FC har varit igång med fotbollsträningen sedan i början av december förra året och nu var det nye tränaren Andrée Jeglertz första riktiga test med sitt nya lag och han var tillfreds.
– Det var en bra arbetsinsats som lag. Vi låg rätt i vår defensiva organisation och klarade av att stoppa motståndarens anfall i ett relativt tidigt skede, på mittfältet eller framför vår backlinje. Ett bra försvarsspel bygger mycket på en god kommunikation och det var ett av våra mål under matchen, berättar Jeglertz och tillägger:
– Under framförallt första halvlek skapade vi också en del riktigt bra omställningslägen som vi kanske borde förvaltat bättre.

Det var VPS Vasa som hade det mesta av bollinnehavet och även stod för målchanser där man bland annat prickade ribban efter att ha skapat fram sju hörnor i rad. Tillslut fick även hemmalaget in ledningsmålet också. Med 10 minuter kvar kom det ett inlägg från högerkanten som oturligt styrdes in i eget mål av en Umeå FC-spelare. Det blev även slutresultatet.

Summa summarum så var tränare Jeglertz nöjd med insatsen men hade gärna sett ett bättre offensivt spel.
– I anfallsspelet kunde vi haft lite bättre tålamod och vilat mer på bollen men motståndaren satte hög press på oss och tvingade ibland fram tidiga beslut. Dock hittade vi flera situationer där vi fick ut våra spelideer och med lite mer tid på bollen och tydligare i våra beslut kommer vi få ut mer i kommande matcher och träningar, säger han och tillägger:
– Vi gav flera nya unga spelare matchtid och det var också viktigt. Alla som ingår i vår trupp ska så fort som möjligt sättas in i vårt spelsätt och förstå de krav och förväntningar som finns på en A-lagsspelare i Umeå FC. Alla kommer vara viktiga för våra resultat och prestationer 2017.

VPS Vasa – Umeå FC 1-0 (0-0)
Målen:
1-0 (80) Steven Morrissey
Så spelade Umeå FC: Felix Marklund (ut 46) – Henrik Millbert, Modou Lamin Sillah (ut 46), Dillan Ismail, Jens Stigedahl (ut 65) – Oscar Sandström, Erik Lundström, Anton Eriksson (ut 55), Felix Adjei (ut 55) – Simon Mårtensson (ut 46), Mubiru Yahaya
Ersättare: Felix Forsgren (in 46), Viktor Björk (in 46) Sebastian Helgesson (in 65), Isaac Freitas da Silva (in 55), Ushindi Yermos (in 46), Yoel Embaye