I år fyller Umeå FC 30 år. Det firar klubben med att spela i matchtröjor inspirerade av de tröjor som användes första tävlingsåret i klubbens historia.
– Vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Umeå FC:s mediaansvarige Markus Wikström.

Den 20 november i år fyller Umeå FC 30 år. Men redan nu börjar kalaset. Idag presenterar klubben 2017 års hemmatröja.
– Årets matchtröja, eller jubileumströja, är inspirerad av klubbens första tröja som var vit och hade marinblå detaljer. Shortsen är marinblå och sockarna är vita precis som då, berättar Wikström.

30hemsida2

Som grädde på moset så kommer man även bära Umeå FC:s orginalemblem på bröstet.
– Det var 10 år sedan vi bytte till det emblem vi har idag. Orginalemblemet är fortfarande en stor del av oss och det var inget snack om att vi skulle bära det på dessa tröjor, menar Wikström.

Till skillnad från många andra klubbar så kommer Umeå FC att spela med jubileumströjan hela säsongen 2017.
– Oftast när en klubb tar fram en jubileumströja så brukar man bara spela i den i någon enstaka match. Vi väljer att spela med den hela säsongen.

En speciell jubileumslogga är också framtagen.
– Den kommer vi at använda i olika sammanhang under säsongen och på tröjan är den placerad i nacken som en fin detalj, berättar Wikström.

30hemsida3

Till lanseringen har klubben tagit fram en presentationsvideo där Umeå FC-ikonen Steve Galloway är berättarröst.
– Steve är Umeå FC för många och det blev ett mäktigt inslag i filmen. Sedan att han pratar engelska gör inte saken sämre, säger Wikström och skrattar.
– Jag vill rikta ett stort tack till Niklas Byström som har producerat filmen, vi är fantastiskt nöjda.

30hemsida4

– Umeå FC bildades för Umeå och trots att vi är en relativt ung förening så har vi delat mycket minnen och upplevelser med Umeås befolkning, både i med-och motgångar. I år väljer vi att hylla historien, avslutar Wikström.