Umeå FC Akademis skyttekung Mubiru Yahaya är klar för spel i Umeå FC. Kontraktet är skrivet på två år.
– Det känns jättebra och spännande.

Mubiru blev med sina 24 hela division 4 södras skyttekung under 2016 och var en stor faktor till att Umeå FC Akademi vann serien och tog steget upp till division 3. Nu har han belönats med ett kontrakt med Umeå FC.
– Det var min dröm när jag kom till UFC Akademi, att få ett kontrakt med Umeå FC. Jag är jätteglad, berättar Mubiru.

Under den gångna säsongen har han tränat regelbundet med Umeå FC. Ett steg som var stort till en början men där Mubiru anser att han har anpassat sig bättre och bättre ju längre tiden har gått.
– Det var väldigt bra för mig att få träna med Umeå FC under året. Jag tyckte att det var tufft till en början men det blev bättre med tiden. Jag anpassade mig.

Mubiru kommer ursprungligen från Uganda och kom till Sverige som 13-åring. Då bodde han i Sorsele och började spela med Sorsele IF. 2014 blev han uppflyttad i deras A-lag (div 5) men spelade även några matcher med deras U17-lag.
– Jag gjorde 30 mål i division 5 och 26 mål i U17 det året, så det gick bra, berättar Mubiru.

2015 flyttade han sedan till Arvidsjaur där han direkt tog plats i deras A-lag (div 4) och han fortsatte att ösa in mål. 16 stycken blev det sammanlagt det året.

Som sagt så vann han även skytteligan under sitt första år i Umeå FC Akademi och han är nöjd med både sin egen och lagets säsong.
– Vi hade ett gäng med väldigt duktiga fotbollsspelare och vi utvecklades hela året. Det var ett bra år.

Nu ser han dock fram emot sin framtid i Umeå FC.
– Jag kommer till en fantastisk grupp. Min målsättning är att göra allt som jag kan för laget och ta Umeå FC till nästa steg. Om jag får speltid tror jag kan göra mycket för laget. Min dröm är att utvecklas mycket och i framtiden spela i Allsvenskan eller Superettan.

Andreé Jeglertz om Mubiru Yahaya:
– En explosiv och djupledsgående forward som kommer bli väldigt intressant att följa i seniorsammanhang. Han kommer med sina kvalitéer komplettera forwardsuppsättningen på ett bra sätt.