Viktor Björk, 18, tar steget från Umeå FC Akademi till Umeå FC. Viktor och Umeå FC är överens om ett treårsavtal.
– Det känns grymt roligt och spännande, jag ser fram emot att starta upp försäsongsträningen, säger Björk.

Han blir dock inte helt färsk i sin nya miljö. Under säsongen har han tränat mycket med A-lagstruppen. En miljö där han trivs.
– En skillnad mellan A-truppen och akademin är att A-lagsspelarna ”tävlar” mer på träningarna, det blir mer tjurigt och det finns en tydligare vinnarmentalitet. Det gillar jag.

Viktor hade stor del i att Umeå FC Akademi vann division 4 och tog steget upp till division 3.
– Det var en bra säsong där vi fram för allt utvecklades som lag. Vi blev hela tiden lugnare i vårt bollinnehav och styrde matcherna bättre och bättre. Vi klarade även av att spela under press mot slutet av säsongen, när allt skulle avgöras.

Vad tycker du om din egen säsong?
– Efter en lång skadeperiod på våren (en fot), fick jag bra flyt i både träning och match efter uppehållet. Jag spelade mest mittback och kom in bra i det.

Viktor är trots sin ringa ålder en rutinerad UFC-spelare. Han kom till Umeå FC:s ungdomsverksamhet redan 2013.
– De första åren i Holmsund (IFK Holmsund/Sandviks IK) som ung spelare var jättebra, men de här åren har gjort Umeå FC till ”min” klubb. Jag har hela tiden fått spela och träna med spelare på min nivå och bättre, berättar han och fortsätter:
– De två säsongerna i U17 Allsvenskan var otroligt lärorika, bland annat blev jag bortgjord av Alexander Isak när vi mötte AIK i Stockholm.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– Jag har mest spelat centralt både i backlinje och på mittfältet, även spelat rätt mycket högerback där jag också trivs bra. Tycker att jag är placerings- och passningssäker och känner mig bekväm i det defensiva spelet.

Vad kliver du in med för personlig målsättning till 2017?
Jag ska göra mitt yttersta både genom egen träning och på träningarna med laget, för att utvecklas ytterligare. Målet är utveckling och få speltid i division 1, avslutar Viktor Björk.