Det är ett välbekant ansikte som tar över ansvaret som huvudtränare för Umeå FC. Andrée Jeglertz och Umeå FC är överens om ett kontrakt som sträcker sig 2+1 år framöver.
– Det känns så klart bra, säger han.

Malmöfödda Andrée Jeglertz flyttade till Umeå första gången som 21-åring 1993 då han värvades från Malmö FF till Umeå FC.
– Jag ingick inte i Viggo Jensens lagbygge (tränare Malmö FF) trots att jag hade ett år kvar på mitt kontrakt. På den tiden hade jag inget vidare tålamod och sökte nya utmaningar vilket jag aldrig ångrat.
Och varför skulle han det? Jeglertz fick vara med på resan som tillslut tog Umeå FC till allsvenskan. En tid han ser tillbaka på med glädje.
– Vi var en grupp med väldigt olika individer men med en oerhört stark sammanhållning. Nyckeln till framgång var just detta. Vi alla hade samma målsättning och ambition, berättar han.

2003 åtog han sig sitt första tränaruppdrag då som spelande tränare för Gimonäs CK. Året efter tog han över huvudansvaret för Umeå IK. Facit: 4 SM-guld, 1 cup-guld, 1 Womens Cup-guld och årets tränare hela fyra gånger.
– I UIK lärde jag mig vilka spelare som når längst, dvs de som hela tiden drivs av att vilja bli bättre. Det drivet som de spelarna hade har jag aldrig stött på efter det. Det genomsyrade också hela föreningen.
Efter fem framgångsrika år tog han, tillsammans med Zoran Lukic, över Djurgårdens IF. Efter ett tufft sportsligt år lyckades man tillslut hålla sig kvar i allsvenskan via kvalseger mot Assyriska.
– Trots det tuffa året lärde jag mig väldigt mycket, både om lagbygge och om mig själv. Det finns inga genvägar till framgång och allt måste gå steg för steg, det misstaget gjorde vi i Djurgården. Jag lärde mig också vilka värderingar som är viktiga för mig och att dessa får jag aldrig tumma på.
Sedan 2010 fram till i år var Jeglertz förbundskapten för det finländska damlandslaget, en tjänst som kombinerades som spelarutvecklingsansvarig för både flick-och damsidan i Finland.
– Tyvärr var det två jobb i ett vilket gjorde det svårt att räcka till i båda rollerna.

Efter åtta år på resande fot är Andrée Jeglertz alltså tillbaka i Umeå och det som ny huvudtränare för Umeå FC. Men helt färsk i sin nya miljö är han inte.
– Jag har under året varit delaktig i föreningen genom sportgruppen så jag är bra insatt i var vi befinner oss just nu, berättar han.
I sportgruppen ingår bland annat två bekanta ansikten i de före detta UFC-spelarna Anders Attefjord och Jörgen ”Pyret” Lundgren.
– Jag ser väldigt mycket fram emot att få jobba med de personer som den senaste tiden kommit in i föreningen. Det finns även en del andra i och runt föreningen som jag har ett stort driv att tillsammans utveckla verksamheten.

Sportgruppen har under året jobbet med en detaljerad strategiplan mot målet Superettan.
– Jag ser mycket fram emot att verka på hemmaplan och hjälpa fotbollen i Umeå att ta nästa steg. Vi har en plan mot Superettan som jag varit med att utforma, det är något som jag gärna är med att sjösätta.

Som ny på posten väntar hektiska veckor framöver där träningarna inför kommande år drar igång redan i början av december.
– Nu ska jag träffa alla befintliga ledare samt få in de nya ledarna som jag tror behövs för att lyfta verksamheten. Jag vill också ha en första kontakt med alla spelarna under de närmaste veckorna.
Jobbet med nya spelarrekryteringar är även det i full gång, likaså planeringen för 2017 i allmänhet.

Andrée beskriver sig själv som en väldigt engagerad och organiserad ledare där han vill att övriga ledare och spelare ska vara delaktiga.
– Vi ska tillsammans sätta upp våra gemensamma målsättningar och se till att vi når dom.
Så vad ska man då förvänta sig för Umeå FC under Andrée Jeglertz ledning?
– En tydlig spelide som genomsyrar allt vi gör på träning och match. Spelarna ska ha tydliga roller som de jobbar utifrån när det gäller deras utveckling.
– Jag tror också på att en bra fysisk bas ger bra förutsättningar för friska och starka spelare, som håller hela säsongen.

Vi hälsar Andrée Jeglertz varmt välkommen tillbaka till Umeå FC!