Med tre omgångar kvar av årets division 1 norra åker Umeå FC norrut för match mot Piteå. Ett Piteå som är i stort poängbehov.
– Piteå spelar för sin överlevnad och vi är förberedda på en tuff match på bortaplan, säger tränare Robert Bergström.

Efter en mållös första halvlek mot BK Forward förra helgen så tog det fart ordentligt i den andra halvleken. Mellan minut 62 och 64 gjorde Umeå FC både 1-och 2-0 genom Leo Englund och Radoslaw Erlich. Forward reducerade på straff med ca 20 minuter kvar och pressade på för en kvittering. Men istället kunde Umeå FC:s målkung Simon Mårtensson kontra in 3-1 i matchen slutskede. En välbehövlig seger på många sätt. Framförallt för självförtroendet men det betydde även att man helt säkrade division 1-kontraktet.
– Vi har arbetat med olika målsättningar och delmål utifrån hur säsongen skulle arta sig. Ett trygghetsmål var ett nytt kontrakt och med tanke på alla problem vi har haft i spelartruppen redan innan sommaruppehållet så får vi vara glada för det, även om vi givetvis har högre ambitioner än så, menar Bergström och fortsätter:
– Det finns fortfarande målsättningar kvar att uppnå. Vi har tre matcher kvar att spela och kan fortfarande förbättra både tabellplacering och inspelade poäng från fjolåret. Spelarna förtjänar mycket beröm för hur de har hanterat hösten med stort manfall, både i träning och match och jag ser inga tecken på att vi kommer att vika ner oss under slutet. Det alternativet finns inte.

Första matchen av de tre avslutade är alltså Piteå borta på söndag. Norrbottenslaget ligger otippat sist i tabellen och har fyra poäng upp till IFK Luleå på en kvalplats. Ett lag i stort poängbehov alltså. Vårmötet vann Umeå FC komfortabelt med 3-1. Den gången gjorde Mikael Wikström 1-0 på ett turligt sätt då hans inlägg gick rakt in i mål. Simon Mårtensson utökade till 2-0 från straffpunkten innan Jens Sjöström nickade in 3-0 med kvarten kvar. Piteås Gustav Rönnbäck-Wallin snyggade sedan till siffrorna till 3-1 i matchens slutminuter.

Skadorna har varit ett stort problem för Umeå FC under hösten där bland annat Modou Lamin Sillah fick kliva av senast mot Forward och inte är tillgänglig för spel mot Piteå.
– Saknas definitivt gör Sillah och Isaac. Ivan, Mike och Adjei tas beslut om på lördagsträningen.

Däremot är Fredrik Wennebro tillbaka från sin tre matcher långa avstängning och Jens Sjöströms skada mot Forward var inte lika illa som man befarade och är aktuell för spel på söndag.
– Jens skada senast var hans rygg och ingen muskelskada som vi först befarade. Har återhämtat sig och ska vara tillgänglig för spel.

Truppen presenteras under lördagen.

Piteå IF – Umeå FC
Söndag 23 oktober kl. 15.00
LF Arena
Se matchen här!