Föreningen Umeå FC Akademi bildades för snart ett år sedan, detta närmare bestämt 29 september 2015.

Detta som en ”avknoppning” från Umeå FC:s ungdomsverksamhet som startades om 2012.

Under detta premiärår har klubben imponerat och vunnit båda serierna – division 4 södra Västerbotten och U17 Allsvenskan norra Norrland – de deltagit i!

Huvudanledningen till bildandet av Umeå FC Akademi var att föreningen beslutat att ungdomsspelarna i tidigare ålder skulle få pröva på seniorspel för att förberedas för spel högre upp i seriepyramiden och spel och träning med Umeå FC:s nuvarande division 1-lag.

Målet är att Akademiklubben ska spela i division 3 (eller högre) och när man som division 1-förening inte får ha ett andralag i en förbundsserie (division 3 eller högre) såg vi i bildandet av en egen klubb, UFC Akademi, en bra lösning.

När sedan en av Umeå FC:s moderföreningar Sandåkerns SK ”erbjöd” Akademin sin plats i division 4 efter säsongen 2015 och förbundet också godkände det hela föll allting på plats.

Umeå FC Akademi spelar i U17 Allsvenskan norra Norrland med lag från Norr- och Västerbotten där vi bland annat har matchat grannföreningarna Umedalens IF , Mariehems SK och IFK Umeå.

Med tre omgångar kvar att spela har killarna tagit 17 segrar på 17 matcher, gjort 88 mål och endast släppt in 14. Seriesegern är med andra ord säkrad.

Klubben spelar också med sitt ”A-lag” i division 4 södra Västerbotten och det på ett så framgångsrikt och skickligt sätt att man redan nu under debutsäsongen i denna seniorserie vunnit densamma.

Med en omgång kvar att spela är det klart att närmast jagande Spöland Vännäs IF nu inte kan komma ikapp varför Umeå FC Akademi nu, efter segermatchen mot IFK Umeå 2, har kunnat kvittera ut division 3-biljetten.

Klubbens gemensamma träningsgrupp har under året bestått av spelare födda från 1997 till 2000. Alexander Kinnunen Nassiri har som ende ”äldre” spelare bidragit med erfarenhet både under träning och match.

Noteras ska nedan att spelarna kommer från tio av våra skickliga grannklubbar.

Dubbla ligavinnarna Umeå FC Akademi
SPELARTRUPPEN:

Från Ersmarks IK: Anton Eriksson (00), Alex Lundgren (99), Albin Bäckström (99) och Jonathan Niska (99).

Mariehems SK: Marcus Eklund (98), Ajvan Bassami (98), Eddie Berlin (99) och William Schultz (00).

Gimonäs UIF: Mattias Eriksson (99), Oscar Fredriksson (99) och Joel Öhrnell (00).

IFK Umeå: Hugo Forsgren (00), Emil Johansson (00) och Ville Norrman (00).

Ersboda SK: Yoel Embaye (99) och Noa Lindahl (99).

Röbäcks IF: Max Wolf Watz (98) och Hugo Andersson (99).

Tegs SK: Albin Almqvist (98) och Timmy Larvia (99).

Tavelsjö AIK: Marcus Hällgren (98).

Täfteå IK: Albin Näslund (00).

IFK Holmsund/Sandviks IK: Viktor Björk (98).

Spelare som flyttat till Umeå för att spela med Umeå FC Akademi: Mubiru Yahaya (97), Uganda, Tobias Björkqvist (00), Vasa Finland.

LEDARE:
Benjamin Kinnunen Nassiri, tränare, Edvin Erfanian Mehr, tränare, Pontus Björk, lagledare, Daniel Öhrnell, lagledare och Jörgen Lundgren, resurs.

Läs också:
Säker seger gav Umeå FC Akademi seriesegern
Lindahls ledningsmål banade vägen
Kapten Almqvist njöt efter segern
Eriksson satte spiken i kistan