I tredje omgången från slutet i årets division 4 södra Västerbotten bortavann Umeå FC Akademi med 2-1 (2-0) mot Sörmjöle IK.
– Men Sörmjöle spelade mycket bra och var kanske värda en poäng, funderade Umeå FC Akademis tränare Benjamin Kinnunen.

Söndagens uppgift för Umeå FC Akademi bestod i en tripp ut till kustlandet och då specifikt till den anrika fotbollsarenan Mjölevallen i Sörmjöle.
Där svarade, logiskt, Sörmjöle IK för motståndet, ett lag som i fjol tillhörde toppen av söderfyran, men i år haft det lite tyngre.
Tämligen tungt hade även hemmalaget det i början av den här matchen.
– Vår första halvlek och främst inledningen är mycket bra, tyckte Benjamin Kinnunen som kunde se sitt Umeå FC Akademi ta ledningen redan i den fjärde minuten.
Detta genom Yoel Embaye som kom fri och kallt rundade mjölekeepern Robin Eriksson innan han rullade in 1-0.
2-0 till Umeå FC Akademi skrev vi in i den 43:e minuten då Albin Bäckström snyggt nickade in ett högerinlägg.
2-0 i Akademigängets favör var också siffrorna i halvtid, men även om vi noterade några rejäla, dock resultatlösa, skott från lagets Anton Eriksson och Yoel Embaye så hade även hemmalaget sina målmöjligheter.

Akademimålvakten Mattias Eriksson visade redan i akt I sin klass och ännu mer fick han att göra i andra rundan.
– I dag var det extra tacksamt att vi hade ett fantastiskt målvaktsspel, skröt också Kinnunen över Mattias Eriksson som i andra halvleken svarade för ett flertal svettiga räddningar.
Detta framför allt från Sörmjöles sedan många säsonger tillbaka notoriske målskytt Marius Sommar som till sist, i den 88:e minuten, också fick utdelning, men då med hjälp av en rejäl felstuds som helt ställde Mattias Eriksson i Akademimålet.

1-2 i Umeå FC Akademis favör blev hur som helst slutresultatet, men, som sagt, sett till målchanserna hade nog inte många protesterat om det blivit delad pott.
– Så var det, Sörmjöle var riktigt bra i dag och det i en välspelad och bra match från båda lagen, tyckte Kinnunen som inte bara var nöjd med trepoängaren utan även med prestationen:
– Jag tycker att vi gör det bra, det syns i och för sig att vi inte är direkt vana med att spela på ett svårspelat naturgräs, men jag tycker att vi anpassade oss riktigt bra till det.

När nu Spöland Vännäs också vann i helgen är förutsättningarna i tabelltoppen oförändrade med Umeå FC Akademi i serieledning med fyra poäng tillgodo på Spöland Vännäs IF. Detta med två omgångar kvar att spela.
– Vi har satt oss i ett bra läge. Nu har vi två matchbollar kvar, måste vinna en match, konstaterade Benjamin Kinnunen Nassiri.

Nästa akademiuppgift spelas på fredag kväll hemma mot IFK Umeå 2.

Sörmjöle IK – Umeå FC Akademi 1-2 (0-2)
Målen:
0-1 (4) Yoel Embaye, 0-2 (43) Albin Bäckström, 1-2 (88) Marius Sommer