Det skiljde en poäng mellan Umeå FC Akademi och Spöland Vännäs inför gårdagens seriefinal. Det gör det inte längre. Umeå FC Akademi visade ett stort register och kunde enkelt vinna med 4-2.
– Vi hade full kontroll från första matchminuten och grabbarna stod for en fantastisk laginsats, konstaterar Kinnunen Nassiri.

Men det var gästerna Spöland Vännäs som tog ledningen. Efter en olycklig handssituation tilldömdes Spöland Vännäs straff och från elva meter gjorde inte Andreas Larsson något misstag. Orättvist vid det tillfället då Umeå FC Akademi dominerat matchbilden, både spelmässigt och målchansmässigt. Målet ändrade dock inte förutsättningarna, Spöland Vännäs låg lågt i sitt försvarsspel och UFC Akademi spelade tålmodigt runt bollen för att hitta målchanser. Det gav resultat efter en halvtimmes spel. Yoel Embaye tryckte in kvitteringen efter en fin djupledsboll. Bara några minuter senare fick UFC Akademi straff efter att Noa Lindahl blivit nedriven. Hela division 4:s skyttekung Mubiru Yahya satte distinkt straffen och det var början på en målfest från anfallarens sida.

Två minuter in i den andra halvleken satte Yahaya sitt andra mål och några minuter senare fullbordade han sitt hattrick från straffpunkten. Nej, det här blev inte den seriefinalen man trodde på förhand. Umeå FC Akademi var det bättre laget på alla punkter och Spöland Vännäs hängde inte med i svängarna. Visserligen reducerade man till 4-2 i den 90:e minuten efter en fin prestation av Simon Johansson men det var aldrig något snack.

I och med segern gör UFC Akademi ett litet ryck i toppen och leder nu med fyra poäng.

Umeå FC Akademi – Spöland Vännäs IF 4-2 (2-1)
Målen:
0-1 (16) Andreas Larsson (straff), 1-1 (27) Yoel Embaye, 2-1 (36) Mubiru Yahaya (straff), 3-1 (47) Mubiru Yahaya, 4-1 (54) Mubiru Yahaya (straff), 4-2 (90) Simon Johansson