Umeå FC hittade tillbaka till vinnarspåret och besegrade Brage med 3-2 i en match som var mycket svängig, både spelmässigt och i väderleken.

Det var ösregn vid avspark och Umeå FC fick spela första halvlek i motvind. Med tre startspelare skadade och en fjärde (Fredrik Wennebro) avstängd, kändes det i förväg som att det kunde bli motvind även i spelet. Men UFC började bra och hittade framåt, framför allt via kanterna.

Ledningsmålet kom efter tio minuter. Leo Englund, för dagen yttermittfältare, drev fram bollen, passade ut till Felix Adjei som slog ett flackt inlägg till Mikael Wikström, som behärskat placerade in bollen. UFC fortsatte på samma sätt, Axel Fällman och Adjei matade inlägg och ett par gånger var det väldigt nära 2-0, men gästernas målvakt Peter Rosendal gjorde några riktigt vassa räddningar.

Men efter en halvtimme förändrades matchbilden helt. Umeå FC blev totalt tillbakatryckta i konbinationen av motvind och effektivt presspel av motståndarna. På sju minuter kom Umeå FC inte över halva plan! Sneda rensningar och småduttiga passningar gjorde att Brage hela tiden vann tillbaka bollen. Till sist kom också kvitteringen, då Erik Nilsson nådde högst på en frispark från nästan halva plan och skarvnickade bollen i krysset. Därmed 1-1 i halvtid.

Man hoppades att vila och medvind skulle göra Umeå FC gott, men i paus mojnade vinden, regnet hade upphört och nästan det första som hände var att Brage fick en ny frispark från långt håll som Erik Nilsson nickade in; det var som en kopia på kvitteringen. Då hade det bara gått 1,5 minut av andra halvlek. Brage fick ökad energi av målet och spelet såg ungefär likadant ut nu som i avslutningen av första halvlek.

Men efter sisådär tio minuter hittade UFC ny kraft och började gå framåt igen och skapa chanser. En lång rusch av backdebutanten Anton Eriksson gav en frispark just utanför straffområdet. Den smekte Felix Adjei in i krysset helt otagbart, och det var kvitterat efter 63 minuter. Och publiken hade knappt jublat klart innan det var dags igen. Mitt i en ny störtskur kom Leo Englund fram, letade läge för ett skott utanför straffområdet och satte bollen perfekt vid ena stolpen. Ett klassmål till!

Sedan var det mera kamp än skönspel resten av matchen, och och även några incidenter med efterslängar och dueller i det blöta gräset, gula kort och en utvisad bortatränare. Men nu stod hemmalaget emot bra och inhopparna Stigedahl och Erlich tillförde dessutom ny energi. Förutom en frispark strax över av tvåmålsnickaren Erik Nilsson hade Brage inte några jättefarliga lägen trots stort bollinnehav. Umeå FC hade ett par kontringar som var lika nära, men som Brages duktige målvakt kunde avstyra.

Efter 95,5 minuter var matchen slut, mitt i en ny störtskur och segern gick alltså till hemmalaget. Nog hade väl oavgjort varit ungefär lika rättvist, men idag fick Umeå FC utdelning på sitt anfallsspel, samtidigt som försvaret var mycket stabilt, sånär som på de två frisparkarna.

Leo Englund var nyttig i sin nya roll på kanten och fick priset som matchens lirare. Lika bra var säkre försvarschefen Modou Lamin Sillah. Felix Adjei, som ibland var lite för yvig i början av säsongen, var på nytt både bra defensivt och kreativ offensivt.

Till sist måste vi notera att Umeå FC alltså inte endast hade ett ungt mittfält med Leo Englund ihop med en 18-åring, en 19-åring och en 20-åring, utan att dessutom 16-årige Anton Eriksson gjorde en fin debut som högerback. Han låg oftast rätt i positionerna och visade upp en fin passningsfot. Det finns mycket av spännande framtid i Umeå FC:s ungdomliga trupp!

TORBJÖRN ARVIDSSON

Umeå FC – IK Brage 3-2 (1-1)
Målen: 1-0 (10) Mikael Wikström (Felix Adjei), 1-1 (40) Erik Nilsson, 1-2 (47) Erik Nilsson, 2-2 (63) Felix Adjei, 3-2 (67) Leo Englund
Varningar: Umeå FC; Oscar Sandström, Mikael Wikström IK Brage; Gustav Sundström, Enis Ahmetovic, Pontus Hindrikes
Publik: 345
Så spelade Umeå FC:
Pilip Vaitsiakhovich
Anton Eriksson, Modou Lamin Sillah, Dillan Ismail, Felix Adjei
Axel Fällman (ut 79), Måns Sundström, Oscar Sandström (65), Leo Englund
Simon Mårtensson, Mikael Wikström
Ersättare: Felix Marklund, Eric Rönnholm, Jens Stigedahl (in 65), Emil Johansson, Carl Björk, Radoslaw Erlich (in 79)