Efter månader av planering och hårt jobb så var det för två veckor sedan äntligen dags att dra igång Umeå FC:s nya och viktiga projekt. Ett projekt som bygger på integration, samhörighet och vänskap.
– Det är en ära att få representera både klubben och detta projekt på samma gång. Många vet att mitt hjärta brinner för Umeå FC och för fotbollen ute på planen, men mitt hjärta brinner än mer för att få hjälpa andra utanför banan, säger projektledaren och Umeå FC:s lagkapten Jens Sjöström.

Ett av Umeå FC:s övergripande mål är att årligen engagera sig i värdegrundsfrågor. Detta projekt handlar om att 25 stycken spelare och ledare i Umeå FC är faddrar åt var sin ungdom från olika HVB-hem (Hem för Vård eller Boende) i Umeå och genom detta bidra till integration i samhället.  Dessa ungdomar är ensamkommande flyktingbarn främst från Afghanistan, Somalia och Eritrea.

För drygt två veckor sedan upprättades den första kontakten mellan ungdom och faddern samtidigt som grundläggande information gavs till alla inblandade. Efter detta var det tipsrunda och poängjakt på schemat där de så klart jobbade två och två.
– Jag är mycket tacksam över att vi kunde ha tolk på plats så att alla fick informationen de behöver. Sen var det extra kul att se alla skapa första kontakten och återigen inse hur långt man kan komma på engagemang och ett gott hjärta, menar Sjöström.

Kvällen avslutades med en prisutdelning till de tre som lyckades skrapa ihop flest poäng med sin fadder.
Reza Gholami och Mustafa Fajazi prisades innan vinnaren Omid Tajik fick ta emot allas applåder efter sin förstaplats med stöd av faddern Daniel Doverlind!
– Alla de drygt 50 personer som kom till uppstarten som vi hade på Umeå Folkets Hus för två veckor sedan kom ut därifrån med ett leende på läpparna och en positiv känsla efter att ha fått lära känna nya människor och fått en bild av vad projektet kommer innebära, berättar Sjöström.

Alla faddrar från Umeå FC har alltså en specifik ungdom som de ska skapa kontakt och relation med under året 2016 som projektet sträcker sig till. Umeå FC:s förhoppning är att insatsen bidrar till en naturlig bild av den svenska samhället och underlättar den utveckling som alla ungdomar genomgår. Umeå FC vill vara ett stöd för varje individ samtidigt som våra aktiviteter blir ett bra tillfället att skapa nya kontakter och utveckla språk mm. Projektet bygger på att faddern och ungdomen träffas 14 gånger under året med både kollektiva och individuella träffar. Det kan handla om allt som läxhjälp, minigolf, TV-spel eller fotboll.

När Umeå FC mötte IFK Luleå så genomfördes den andra träffen då alla ungdomarna fick komma in i omklädningsrummet före matchen och assisterande tränare Daniel Doverlind berättade då om hur tränarnas tankar gick inför norrlandsderbyt.
– Det är en ära att få representera både klubben och detta projekt på samma gång. Många vet att mitt hjärta brinner för Umeå FC och för fotbollen ute på planen, men mitt hjärta brinner än mer för att få hjälpa andra utanför banan. Projektet blir en därför något jag känner väldigt mycket för och hoppas att vi kan fortsätta bygga på det engagemang som visades under vår första träff. Jag tror att det blir nyckeln för att få detta att funka så bra som möjligt, avslutar Sjöström.