Umeå FC hemmabesegrade Piteå IF och det på ett gediget sätt.
– Vi hade våra sämre perioder i matchen, men jag tycker även då att vi hade kontroll på det hela, sa Umeå FC-tränaren Robert Bergström.
Detta efter triumfen som skrevs till siffrorna 3-1 (1-0).

Efter en trevande inledning tog Umeå FC kommandot i matchen och var det klart spelförande laget.
– Första 25 är riktigt bra från vår sida, sa Bergström som just därefter fick se Mikael ”Mike” Wikström göra 1-0 i den 31:a minuten med ett överraskande skottinlägg utifrån högerkanten.
Detta fungerade nu som den berömda väckarklockan för gästerna som tog över initiativet under resterande speltid av akt I och i den 45:e minuten också hade målvittring genom Kristoffer Thydell vars ”halva” bicycleta dock räddades av en UFC-försvarare på mållinjen.
– Vi pratade i pausen om att vi måste ta tillbaka dirigentrollen och det tycker jag också att vi lyckades bra med, sa UFC-tränaren riktigt.
I 54:e minuten sköt Simon Mårtensson in 2-0 på straff. Detta efter att Leo Englund fällts av Piteåkeepern Tomas Adell då Leo kvickt rusade efter en snyggt slagen långboll av Mikael Wikström.
3-0 kom i minut 76. Detta då Jens Sjöström distinkt nickade in en högerhörna fint slagen av Felix Adjei.
– Periodvis spelade vi riktigt bra, tyckte Bergström som dock var aningen uppretad efter att Piteå reducerat med femtalet minuter kvar att spela:
– Det är horribelt att han blåser frispark för tillbakaspel på en brytning, suckade Robert om upprinnelsen till reduceringsmålet.
Nu var detta 3-1-mål förvisso av så kallad akademisk karaktär då Umeå FC-triumfen aldrig var i fara.
– I och för sig, men det var synd att vi inte fick hålla nollan, sa Bergström som ändå självklart var belåten med trepoängaren.
– Vi gjorde inte någon superinsats, visst kan vi spela bättre, men det känns som att vi hittat en bra stabilitet i spelet och har kontroll på det hela även under de sämre perioderna.
En sådan, sämre period alltså, var i slutet av första halvleken då UFC:arna uppträdde lite väl lojt. Det blev dock bättre, mer rejäla takter, i andra rundan och segern kan skrivas som mer än säker.

Pilip Vaitsiakhovich var säker i hemmamålet. Backlinjen ramstark där Felix Adjei växer för varje match ute på sin högerflank. På mitten utvecklas talangen Måns Sundström konsekvent och längst upp i planen skapade Simon Mårtensson och Leo Englund bekymmer för det norrbottniska försvaret där det bara var något Leomål som saknades, men de kommer, var så säkra.

Redan på måndag är det dags för nästa hemmamatch av derbykaraktär då IFK Luleå kommer på besök till T3 Arena Sol. Detta för en så kallad ”Derbykronamatch” med fri entré.

Umeå FC – Piteå IF 3-1 (1-0)
Målen: 1-0 (31) Mikael Wikström, 2-0 (54) Simon Mårtensson (straff), 3-0 (76) Jens Sjöström (Felix Adjei), 3-1 (86) Gustav Rönnbäck Wallin.
Varningar: Umeå FC; Fredrik Wennebro Piteå IF;
Domare: Mohamed Nablisi, Gävle.
Publik: 561
Så spelade Umeå FC:
Pilip Vaitsiakhovich
Isaac Freitas da Silva, Modou Lamin Sillah, Dillan Ismail, Felix Adjei
Mikael Wikström (ut 71), Jens Sjöström, Måns Sundström, Fredrik Wennebro (ut 61)
Simon Mårtensson, Leo Englund
Ersättare: Felix Marklund, Ante Petrovic, Eric Rönnholm, Jens Stigedahl, Oscar Sandström (in 61), Axel Fällman (in 71), Radoslaw Erlich