Brommapojkarna är stor favorit till att vinna årets Division 1 Norra och hade inför dagens match full pott i poängkolumen. Inte längre. Umeå FC knep en välförtjänt poäng i matchens slutskede. – Spelarna visar på stor styrka och moral när vi inte ger upp utan forcerar och lyckas nå ett kvitteringsmål på slutet.

På ett soldränkt Grimsta IP klev Umeå FC in till dagens match stärkta med självförtroende efter derbysegern mot Team TG förra helgen och det märktes inledningsvis. Visst, Brommapojkarna ägde bollinnehavet men Umeå FC var väldigt tighta i defensiven och höll serieledarna långt ifrån mål. Efter en kvart bytte matchen skepnad och det var Umeå FC som flyttade fram positionerna. Men precisionen i de avgörande lägena saknades. Men i slutet av den första halvleken vaskades målchanserna fram. Den första gick till Simon Mårtensson efter att han snappat upp en dålig bakåtpassning men skytteligaledaren tvekade i avslutsläget och chansen rann ut i sanden. BP skulle också få sitt läge. I den första halvlekens sista minut fick man fritt nickläge mit framför mål efter en fin frispark men nicken landade rakt i famnen i duktige Pilip Vaitsiakhovic.

I den andra halvleken började BP att öka tempot. Först fick man ett jätteläge efter en kaosartad situation i Umeå FC:s straffområde och några minuter senare bröt man även dödläget. Efter en fin räddning av Vaitsiakhovich så kunde Junior Martinsson Ngouali ledningsmålet för hemmalaget. I och med målet gjorde Umeå FC ett dubbelbyte där både Axel Fällman och Erik Lundström kom in med energi. Umeå FC fick luft och började vaska fram några halvchanser. När det återstod 10 minuter spelade tränare Bergström ut sista kortet; Modou Lamin Sillah upp som forward. Det skulle visa sig bli ett genidrag. Klockan stod på 88 minuter när Jens Sjöström hittade Mårtensson i djupet som tittade upp och spelade Sillah snett-inåt-bakåt. Sillah och sin sida tog emot och tåade, via en BP-back, in kvitteringsmålet till vild glädje. I samband med målet ska också noteras att huvuddomaren Farouk Nehdi fick nog av Brommapojkarna tränare Olof Mellberg och skickade upp honom på läktaren.

Umeå FC stod för en näst intill perfekt bortamatch och delad poäng var fullt rättvist.

Robert Bergström efter matchen:
– Det var ett stort fall framåt om vi talar prestation och skönt och rättvist att vi får med oss någonting från matchen. – Pilip gör en bra match i målet och sedan har vi tre fungerande lagdelar som kuggar i både defensivt och offensivt, vilket krävs mot en så stark motståndare som Brommapojkarna.

IF Brommapojkarna – Umeå FC 1-1 (0-0)
Målen: 1-0 (67) Serge-Junior Martinsson Ngouali, 1-1 (88) Modou Lamin Sillah (Simon Mårtensson)
Varningar: Brommapojkarna; – Umeå FC; Isaac Freitas da Silva, Dillan Ismail
Publik: 495 på Grimsta IP
Så spelade Umeå FC:
Pilip Vaitsiakhovich
Isaac Freitas da Silva, Modou Lamin Sillah, Dillan Ismail, Jens Stigedahl (ut 67)
Fredrik Wennebro (ut 67), Jens Sjöström, Oscar Sandström (ut 90+6), Ante Petrovic
Simon Mårtensson, Leo Englund
Ersättare: Felix Forsgren, Andreas Isgren, Måns Sundström (in 90+6), Axel Fällman (in 67), Erik Lundström (in 67)