Umeå FC Akademi fick den perfekta starten på Division 4. Stora och tunga FC Marys Home besegrades med 4-1 hemma på Nolia 1. – Jag är väldigt nöjd med det vi presterar idag, säger tränare Benjamin Kinnunen Nassiri.
Bra start var det ja. Redan efter fyra minuter drogs Carl Björk ner i straffområdet och UFC Akademi fick straff. Albin Almqvist stegade fram och gjorde inget misstag från elva meter och blev därmed UFC Akademi:s första målskytt i seriespel.
– Jag försöker väl bara dunka och hoppas att den ska gå in och det gick ju bra, berättar Albin.
Ett yngre, lättare och mer tekniskt UFC Akademi ägde bollinnehavet medans mer rutinerade FC Marys Home la sig tillbaka och satsade på kontringar. Det höll på att resultera men backlinjen med Victor Björk, Marcus Eklund, Albin Almqvist och Max Wolf Watz spelade väldigt smart och avvärjde det mesta.
– Det är ju premiär och lite nerver inblandat. Det släpper dock när vi får ett så tidigt mål som vi får, menar Albin och fortsätter:
– Jag tycker att vi rullar bollen bra och trots att dom ligger lågt så lyckas vi ändå spela igenom dom ett antal gånger vilket också ger utdelning.
Det gjorde det. Det var duon Embaye/Yahaya som skulle se till att UFC Akademi drog i från målmässigt. Efter ca en halvtimme så hittade Embaye en fri Yahaya som snyggt rundade den utrusande målvakten och kunde enkelt rulla in 2-0. Sju minuter senare var det dags igen. Yahaya sprang sig fri på högerkanten och spelade in till en fri Embaye som slängde sig fram och stötte in trean.
Innan paus skulle dock Marys Home reducera och det var snyggt. Tidigare Ersmark och Tegs-spelaren Andreas Mattsson tunnlade sin försvarare och hittade in till UFC-legenden Björn Bjesing som stötte in 3-1.
Den andra halvleken var en kopia av den första. UFC Akademi fortsatte med sitt bollinnehav samtidigt som Marys Home fick försvara sig. Logiskt sett så var bolltempot aningen lägre i den andra då UFC Akademi mest vakade sin ledning. Men med en kvart kvar fick vi se prov på fotbollsgodis. Efter ex antal passningar inom laget ökade man tempot och man hittade ett fint kombinationsspel centralt i banan där tillslut Anton Eriksson frispelar Albin Almqvist med en klack-passning. Tegssonen gjorde inget misstag och placerade in sitt andra mål för dagen.
– Det var en väldigt fin sekvens och jag får en snygg passning av Anton, sen var det bara att lägga in den, berättare Albin.
Tränare Benjamin Kinnuen Nassiri var väldigt nöjd med grabbarnas insats.
– Vi gör en bra match. Man märkte att det var lite premiärnerver redan på uppvärmningen men ju längre matchen led så släppte det.
– Vi följer vår matchplan till punkt och pricka. Det är väldigt kul att se att grabbarna tar med sig det vi snackar om på träningar in till den här matchen. Jag är väldigt nöjd med det vi presterar idag.
Nästa utmaning för UFC Akademi är klassiska Hörnefors IF på ännu mer klassiska Nordahlsvallen på söndag.
Umeå FC Akademi – FC Marys Home 4-1 (3-1)
Målen: 1-0 (4) Albin Almqvist (straff), 2-0 (33) Mubiru Yahaya (Yoel Embaye), 3-0 (40) Yoel Embaye (Mubiru Yahaya), 3-1 (45) Björn Bjersing), 4-1 (75) Albin Almqvist (Anton Eriksson)
Varningar: UFC Akademi; Mubiru Yahaya
Publik: ca 180