Trots att forskningen säger att dubbelidrottande kan vara en framgångsfaktor inom fotbollen så väljer Umeå FC att starta en fotbollsförskola för ett och-två-åringar. – Vi tror att forskningen har blivit förblindad i det här ämnet därför gör vi tvärtemot. Vi tror på det här. Det ska börjas i tid, säger projektledaren Markus Wikström.

Fotbollförskolan kommer att placeras ute på Tomtebo och kommer först och främst rikta sig till två åldersgrupper, ett och två-åringar.
– Placeringen ute på Tomtebo känns helt rätt. Det är många barnfamiljer som flyttar dit men infrastrukturen hänger inte med. Idag finns det inte tillräckligt med förskoleplatser där, säger Wikström och fortsätter:
– Vi väljer att starta upp två åldersgrupper för att ”komma in i det” men på sikt vill vi ha ända upp till femåringar.

Ansökan startar i juni och då skickar man först in ett youtube-klipp där barnet får visa vad den går för. Efter det plockas det ut en ”try-out-grupp” där slutligen 15 barn ska plockas ut i varje åldersgrupp, blandat killar och tjejer. Förskolelärare kommer Umeå FC:s a-lagsspelare att vara.
– Dom kanske inte har utbildningen som krävs men tror på sunt förnuft. Vi ska ju lära barnen skott, passningar och glidtacklingar vilket vi vet inte ingår i en vanlig lärarutbildning, menar Wikström.
– Vi kommer att söka barn för den ”perfekta startelvan”, alltså målvakter, försvarare, mittfältare och anfallare. Målvakterna ska ha bra fallteknik, mittbackarna ska vara fysik utvecklade och ytterbackarna ska ha bra uppspelsfötter. Innermittfältarna ska ha en bra speluppfattning och bra teknik samtidigt som att det ska finnas bra speed på kanterna och anfallarna ska ha näsa för mål.

Hur kommer då en vanlig dag att se ut på fotbollsförskolan?
– När man kommer in i lokalen är omklädningsrummet utformat som ett vanligt fotbollsomklädningsrum med ett bås åt varje barn. Alla får ett UFC-matchställ, med eget nummer, som man ska bära på dagarna för att få igång lagsammanhållningen.
– Sen inleder vi dagen med allsång där de kändaste fotbollhymnerna kommer att sjungas, efter det så är det fruktstund och fotbollslek. Sover gör barnen med en fotboll vid sin sida.
– Självklart kommer dagarna att innehålla mycket lek men då främst med en boll vid fötterna.

Den helt nybyggda förskolelokalen kommer att innehålla den absolut senaste teknologin som te.x:
• Relaxpool som rengör sig själv mot kroppsvätskor.
• Bajscensorer som hjälper personalen att snabbt kunna byta blöjor så att inte barnets löpsteg blir hämmande.
• Ipads som kan översätta barnspråk
• Bacillerfria leksaker
• Solrum
– Vi har satsat mycket på just den här biten så vi vill att barnen ska få en bra uppväxt och så lite sjukdomar som möjligt. Det är viktigt att ha hög träningsnärvaro om man ska kunna livnära sig på fotbollen, menar Wikström.
Umeå FC var så sent som i augusti förra året och besökte La Masia (Barcelonas ungdomsakademi) och såg hur dom jobbade och blev inspirerade, men man har valt att gå ner 10 år i åldrarna och man kommer inte skriva kontrakt med barnen.
– Nej, det har aldrig varit uppe på diskussion. Det kan hända mycket längs vägen vilket gör att det är för stor chansning.
– Barnen är här på ettårs-basis och efter ett år kommer alla att utvärderas. Har man inte levt upp till förväntningarna så förflyttas man till en vanlig förskola.

Umeå FC:s nya fotbollsförskola kommer att heta Umeå FC School of Excellence.
– Vi tror som sagt stenhårt på detta. Barnen ska leva, äta och sova fotboll. I framtiden kommer storklubbarna ta efter oss, det är jag helt övertygad om, avslutar Wikström.