Umeå FC har gjort klart med en ny målvakt. Vitryssen Pilip Vaitsiakhovich, 25, kommer närmast från spel i Supettan och AFC United och har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig fram till sommaruppehållet.
Redan i februari tränade Filip med Umeå FC för första gången när laget var på träningsläger i Norrköping. Nästan precis en månad senare är han nu Umeå FC:s senaste nyförvärv.
– Det känns jättebra att det är klart. Det har varit en lång period där jag varit utan lag så jag är fantastiskt glad att vara på plats i Umeå, säger Pilip och fortsätter:
– Jag tränade bara med laget i två dagar i Norrköping men alla var väldigt schyssta och koma fram och presenterade sig och frågade mig massa med frågor. Det är lite annorlunda i Stockholm om jag säger så. Sen bedrev Kim (Eriksson, målvaktstränare) väldigt bra träningar som jag gillade. Som dagt så tränade jag bara tre träningar med laget men mina intryck var positiva.Pilip kommer från en liten stad som heter Molodechno som ligger ca 70 kilometer från Vitrysslands huvudstad Minsk. Redan som 13-åring flyttade han till Ryssland och började spela fotboll i akademin Football Academy of Moscow. Två år senare fick han chansen i Rysslands bästa fotbollsakademi som bedrivs av Lokomotiv Moskva. När han fyllde 16 gick flyttlasset tillbaka till Vitryssland och toppklubben FC Partizan där han fick sitt första a-lagskontrakt och gjorde debut i Vitryska cupen som 18-åring. Han kom till Sverige som 20-åring och då först till Djurgården men utbildningsbidraget skulle sätta stopp för övergången.
– Jag var där och tränade och dom ville ha mig men eftersom jag hade gjort så många landskamper från U17 och uppåt för Vitryssland blev beloppet för stort. Därför hamnade jag i IK Frej istället, berättar Pilip.
De två senaste säsongerna har han tillhört AFC United och var bland annat med när laget avancerade till Superettan säsongen 2014.Som 194 centimeter lång så kan man tänka sig att styrkorna ligger i luftspelet men Pilip vill lyfta fram en annan sak.
– Jag gillar att kommunicera mycket med min backlinje och med mittfältet. Det tycker jag är den viktigaste egenskapen som målvakt. Mitt mål är att ha ”styrt upp” allting innan bollen hamnar hos mig om man säger så.
– Jag spelar ganska högt och står sällan på linjen för att kunna läsa situationerna i ett så tidigt skede som möjligt, berättar Filip.
Efter fyra år i Sverige och med en syster som bott i Sverige över 10 år så pratar han perfekt svenska och nu ser han fram emot första träningen som UFC:are.
– Jag är som sagt väldigt glad över att vara på plats och ser fram emot att köra igång på allvar, avslutar Umeå FC:s senaste nyförvärv Pilip Vaitsiakhovich.
Sportchefen Jörgen Åström om värvningen av Pilip Vaitsiakhovich:
– Vi har hela tiden arbetat utifrån att vi ska ha tre målvakter i vår trupp. Sett utifrån fjolårets skadesituation med både fingerskada och hjärnskakning på Felix Forsgren och lår- och knäskada på Petter Augustsson i perioder så vet vi av erfarenhet att vi måste ha tre fullgoda målvakter i vår verksamhet. Eftersom Petters rehabilitering, efter hans knäoperation i slutet av förra året, har fått några bakslag och därmed inte kunnat komma igång med träningen med boll ännu så har vi fattat beslutet att värva Pilip.
– Med honom får vi en fin balans med tre starka målvakter som håller den kvalitet som behövs i division 1. Kontraktet är skrivet fram till sommarens transferfönster, på så sätt ger vi Petter tid att komma tillbaka utan stress samtidigt som vi säkrar upp målvaktssituationen under våromgången.
Pilip Vaitsiakhovich
Född: 1990
Längd: 194 cm
Vikt: 74 kg
Moderklubb: FC Partizan
Andra klubbar: Dinamo Brest, IK Frej och AFC United
Övrigt: Har spelat över 70 landskamper för Vitryssland i U17, U19, U21 och U23-landslaget. I Sommar-OS 2012 i London tillhörde han den vitryska laget som mötte Nya Zeeland, Egypten och Brasilien i gruppspelet.