Andra matchen i helgen och andra vinsten. Ett ungt Umeå FC visade klass när Bodens BK besegrades med 3-1 under söndagen.

Umeå FC kom till start med en ung startelva (genomsnittsålder på 19,3) när man tog emot division 2-laget Bodens BK hemma på Umeå Energi Arena. Det ska dock sägas att Boden gjorde detsamma så man spelade mot Team TG igår.
Det var Umeå FC som styrde och ställde direkt från avspark. Man rullade boll på ett lugnt och fint sätt och lät Boden jaga. Men det var via en djupledsboll från Eric Rönnholm till den ettrige anfallaren Mubiru Yahaya som den första riktiga målchansen skapades men Yahayas avslut gick utanför.
I mitten av den första halvleken kom så ledningsmålet från hemmalaget och det var en debutant som fick göra det. Carl Björk drev bollen från mittlinjen med en Boden-försvarare hängande i ryggen men lyckades slita sig ner till kortlinjen där han hittade Yahaya centralt i straffområdet. Yahya spelade i sin tur vidare till en fristående Emil Johansson som kallt placerade in 1-0. Emil, född år 2000, som så sent som i höstas anslöt till Umeå FC Akademi från IFK Umeå fick alltså göra mål i sin A-lagsdebut. Kul! En som också kom in i höstas var målvakten Felix Marklund och han fick komma ut stort bara några minuter efter ledningsmålet. Efter ett misstag i UFC-försvaret så fick Boden ett fritt läge men Marklund stod för en fin räddning.
De första 25 minuterna av den andra halvleken var chansfattigt och rätt så tempolöst men det skulle det bli ändring på. Först fick Yahaya ett jätteläge i straffområdet efter en fin prestation av Viktor Björk. Men Yahayas skott gick tätt utanför. Två minuter senare serverade nyss inbytte Erik Lundström Lukas Adolfsson (inlånad från Täfteå) men Adolfssons skott prickade burgaveln. Men efter att förre Umeå FC-spelaren Josh Bragg kapat Emil Johansson utanför straffområdet så skulle 2-0-målet komma, och vilket mål sedan! Oscar Sandström slog till med en fantastisk frispark där han på kraft knorrade in bollen i målvaktens hörn. Riktigt snyggt!
Men bara två minuter efter 2-0-målet reducerade Boden. Efter ett flipperspel i Umeå FC:s straffområde så friställdes Shimex Neon och han gjorde inget misstag när han fik chansen. Boden fick lite extra energi av sitt mål men när det återstod tre minuter av matchen så satte Mubiru Yahaya spiken i kistan. Han tog ner Viktor Björks inlägg och skottfintade ner en Boden-spelare för att sedan placera in 3-1 och sitt första mål i UFC-tröjan. Matchen slutade således 3-1 i Umeå FC:s favör.
Noteras ska göras att hela sex spelare gjorde a-lagsdebut för Umeå FC. Oskar Fredriksson, Emil Johansson, Mubiru Yahaya, Jonathan Niska, Lukas Adolfsson och Yoel Embaye.
Tränare Robert Bergström efter matchen:
– Bitvis spelar vi ett bra och kontrollerat anfallsspel med ett passningsspel där vi löser de situationer som uppstår.
– Det var glädjande att se våra yngre spelare från Akademilaget som verkligen presterade bra. Det var nyttigt för oss att få se dem i vår miljö.
– Våra yngre A-lagspelare fick viktiga roller i matchen och bildade en stark centrallinje. Eric (Rönnholm) i mittförsvaret spelade resolut, Måns (Sundström) som vanligt trygg med bollen och fick dagen till ära bära kaptensbindeln, samt Oscar (Sandström) som var rörlig i anfallsspelet och krönte insatsen med ett vackert frisparksmål.
Umeå FC – Bodens BK 3-1 (1-0)
Målen: 26′ 1-0 Emil Johansson (Mubiru Yahaya), 76′ 2-0 Oscar Sandström, 78′ 2-1 Shimex Neon, 87′ Mubiru Yahaya (Viktor Björk)
Varningar: Umeå FC; – Bodens BK: Josh Bragg
Publik: 114
Så spelade Umeå FC:
Felix Marklund
Viktor Björk, Anton Eriksson (ut 60), Eric Rönnholm, Oskar Fredriksson (ut 46)
Emil Johansson, Oscar Sandström, Måns Sundström, Andreas Isgren (ut 71)
Carl Björk (ut 60), Mubiru Yahaya
Ersättare: Felix Forsgren, Jonathan Niska (in 60), Isaac Freitas da Silva, Lukas Adolfsson (in 46), Erik Lundström (in 71), Yoel Embaye (in 60)